CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

23 November 2012

Pulanglah!

Farah Zahid | 21:51 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...

Jumpa lagi.
aplikasi untuk blogger bagi pengguna Android
-malas crop punya fasal-

Hari ni, aku takde m.o.o.d. bukan sebab aku nak naikkan bendera jepun yang kaler merah putih tu, atau dikenali juga sebagai datang bulan. sila jangan berfikiran lucah plak.

Jadi takde mood sejak seminggu yang lepas.
*itu pun nak cerita? saja je aku nak taip kat dalam blog, boleh taip panjang-panjang, haha!*
mood hilang, semangat entah pegi merayap ke mana, terbang tak tahu jalan balik rumah,
gamaknya lar ......
puncanya?

Satu-satunya laptop kesayangan aku brand Acer yang aku beli pada tahun 2009 kat The Mines yang dekat dengan UPM Serdang tu.. *siap nak cerita benda tu, pffttt..*
mula menunjukkan gejala-gejala berpenyakit. oh, tapi bukan penyakit LEMBU GILA atau SWINE FLU. sakit tua barangkali? ehm, entah!

Skrin? keyboard? DVD writer? ok je semua. bateri? pun rasanya sihat.
kalau nak kata HDD corrupted, kompem-kompem tak dapat langsung login window.
tapi kenapa ye, bila charger dipasang, LED penunjuk charging tak nyala? icon charging kat taskbar pun macam tak nampak. hadeh!

laptop Acer aku yang akan berumur 4 tahun pada 10 Januari 2013 nanti
Stress, stress, stress! haru jiwa aku. tu yang mood entah terbang pegi mana, takkan sesat kot? atau sengaja tak nak balik ke rumah agam, haih!

Bila ditanya perkara nih kat seorang member yang pernah study computer science satu ketika dulu; selaku network engineer, merangkap bakal menantu abah a.k.a my future hubby,
jawabnya ada masalah pada power supply *eh, yeke dia kata macam tu? hilang ingatan kejap*
sebab tu bila charging, bateri tak dicas pun.
dan kalau nak ganti 'benda alah tu' mahal katanya lagi. what? m.a.h.a.l?
aiyarkkkk! bikin sakit otak wooo~

** oh, my darling i love u...

FS :
tunggu rezeki 'terpijak' lar ...

21 November 2012

Boni Kacak kata blogger bersepah?

Farah Zahid | 15:44 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...

Alhamdulillah, masih panjang hayat kita di hari ini. sedangkan penduduk di tempat lain yang tidak aman seperti di bumi Palestin, belum tentu hayat mereka panjang sebagaimana umat yang menetap di semenanjung Tanah Melayu. kan? bersyukurlah kita.
jangan lupa kawan-kawan, doakan keselamatan, kesejahteraan saudara se-Islam kita yang di sana, dan semoga rejim zionis laknatullah mendapat malapetaka sebagai balasannya.

tu dia! mai dah, mai daaah~

Baru lepas singgah kat sesawang ping busuk. mata terus terpaku! haha. manakan tak?
sila refer screenshot di atas ye pembaca sekalian.
dalam box kaler merah, artikel pilihan busuk yang terletak di atas sekali tu.
tajuk entri tak nak gempak plak kan? kih kih.
adakah korang kenal? apalagi tunggu? sila serbu blog beliau segera!



FS :
haruskah blog ini membuat tapisan komen sebelum publish? *thinking*

20 November 2012

Pakaian : Luaran, dalaman, atau keduanya?

Farah Zahid | 13:42 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...

Tahun baru 1434H dah berlalu hampir seminggu. sekejap rasanya masa berjalan. pantas.
dan sejak itu juga, Gaza dibedil oleh Israel yang menggila dan semakin hilang kewarasan akal fikiran. perimanusia diletak paling belakang di carta kemanusiaan. perang lebih utama.
dasar laknatullah!


Sejuk hati memandang.
*pandang apa?*

Pandang perempuan berhijab, menutup aurat, sempurna. Pandang lelaki yang menjaga aurat.
*oh, itu*

Namun, masih ada "tapi" nya ...
*tapi? tapi apa?*

... apa gunanya kalau aurat kelihatan terjaga sempurna, tapi tidak pada akhlaknya?
... apalah guna kalau luaran sahaja nampak indah, tapi peribadinya tidak seindah dipandang?
*benar*

Perindahkan peribadi, seindah aurat yang dilindung sempurna.
Hiasi diri dengan nilai-nilai Islam yang indah, agar peribadi menjadi muslim yang sejati.

Sempena tahun baru Hijrah, selamat berhijrah, beramal dan istiqamah! :)

19 November 2012

Blog Portal Iklan Jawatan Kosong Terkini mendapat sambutan hangat di Malaysia

Farah Zahid | 20:30 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...



Careeron9 merupakan portal blog iklan jawatan kosong terkini di Malaysia. Pelbagai jawatan kosong terkini di sektor kerajaanswasta dan badan berkanun yang akan anda perolehi di laman blog portal iklan jawatan kosong ini. Careeron9 juga membuka peluang kepada sesiapa yang ingin mengiklankan pekerjaan secara percuma, terdapat juga tip-tip dan juga panduan semasa menghadapi temuduga, serta membuka ruang untuk sesiapa yang ingin bertukar tempat kerja secara suka sama suka. Kepada sesiapa yang ingin mencari peluang pekerjaan sila kunjungi atau layari laman blog portal jawatan kosong terkini di Malaysia ini di http://careeron9.blogspot.com


Tag : jawatan kosongkerja kosongjawatan kosong kerajaanjawatan kosong swastajawatan kosong badan berkanunjob vacancyoppurtunities jobtemuduga terbukatip temuduga 



FS :
moh, reramai meriahkan contest careeron9 ni :D

Deal or no deal?

Farah Zahid | 14:27 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...

Dah berapa hari blog tak dijenguk tanpa sebarang entri baru, baru hari ni nak update. mood dan idea tak datang-datang sejak publish entri Israel dan Gaza.

Entri hari ni tak seberapa. kongsi-si-kong-si-kong, eh? macam raya cina plak, haha. saya sekadar kongsi-kongsi apa yang menarik. pada yang membaca tak tahu lar menarik ke tak.

Moh, layan gambar dan penerangan serba sikit yang ada.

sesawang yang menawarkan deal yang best-best!

ushar barang pada harga yang berpatutan
Box A : Deal yang ditawarkan.
Box B : Harga deal tersebut. dan kadar diskaun.
Box C : Tempoh waktu untuk membeli deal (setiap deal ada limited period)

aksesori wanita pun ada :)

Ha, dah tengok? dah teringin? apa tunggu-tungu? serbu ler sesawang Groupon Malaysia!

terdapat pakej percutian yang menarik dan berbaloi untuk dinikmati
Screenshot yang atas ni adalah contoh pakej bercuti ke Taman Negara. ekceli, ada banyak lagi pakej percutian yang ditawarkan oleh Groupon Malaysia. tak caya? boleh ushar kat website Groupon Malaysia. tak luak duit pun (melainkan ada yang dah tergoda dan beli deal tersebut, kih kih).

baca detail yang dalam box warna-warni
Next screenshot adalah berkenaan isi-isi kandungan rancangan penting yang perlu diteliti sebelum membeli deal tersebut. make sure baca sekurangnya sekali, kalau tak berapa faham, baca lagi 2, 3 kali, sampai faham. masih tak faham? calling-calling je pihak yang berkaitan. :)





Selain itu, ada 2 lagi screenshot seperti yang di atas ni. kalau scroll lagi ke bawah, akan ada lagi point-point yang perlu difahami. yang ni, sila baca untuk mengelakkan sebarang masalah. jangan missed out walau sebutir titik pun, hihi.

Dah baca sampai faham deal yang ingin dibeli, boleh ler pegi ke step yang seterusnya, iaitu proses membeli.

pilih mana-mana pakej ikut citarasa dan kemampuan
Box A : Klik pada "Buy Now!" dan keluar popup window yang kecil macam Box B
Box B : Pilihan pakej yang mahu dibeli


A : Check semula pilihan yang telah dibuat.
B : Check total amount. betul ke tidak.
C : Pilih cara bayaran.
D : Tick pada point. point yang bawah harus di tick (rasanya tak boleh proceed kalau tak tick)

Untuk step seterusnya selepas submit itu, tak dapatlah saya nak tunjukkan. sebab saya tak beli mana-mana deal untuk masa sekarang ni.
O ya. ada sebahagian deal dan pakej, lepas siap submit order tu, ada lagi step lain yang mana perlu confirmation dengan company yang offer deal tersebut.
Jangan risau! mudah je. just ikut instruction yang tertentu. dalam beberapa minit, walla.. done!

Saya pernah guna servis Groupon Malaysia ni pada 1 masa sebelum ni. saya beli deal untuk power bank atau dikenali sebagai portable charger. harganya berpatutan, dan saya rasa berbaloi saya dapatkannya dari Groupon.

Anyway, selamat mencuba, selamat memilih dan selamat membeli! :)

** Klik link ini untuk ushar deal-deal yang menarik pada harga hebat : Groupon Malaysia


FS :
lain rumput, lain belalang. lain orang, lain ragam. maklum jela, dah nama Homo sapiens, kan? :D

16 November 2012

Manusia dan Kiamat : Kisah Israel dan Gaza

Farah Zahid | 13:52 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...

Sejak semalam, TL twitter saya dipenuhi dengan twit berkenaan Israel dan Gaza.
serangan demi serangan. kematian demi kematian. tak kurang juga foto-foto yang sadis.
Allah! sayu hati. :'(

Dalam entri ni, saya cuma nak ketengahkan perkaitan antara apa yang berlaku di Gaza dan Palestin, dengan kedatangan kiamat. saya sekadar berkongsi berdasarkan apa yang saya baca. sebarang komen adalah dialu-alukan. :)

gambaran kehancuran Bumi, wallahua'alam
-hanya Allah swt Maha Mengetahui segalanya-

Kiamat. sebagaimana yang pernah diriwayatkan dalam hadis-hadis Nabi saw, tanda-tanda kiamat dibahagi kepada kecil, pertengahan dan besar. tanda kecil dan pertengahan, kebanyakannya sudah dan sedang terjadi.
apakah tanda-tandanya? terlalu banyak.

Mengikut yang dijelaskan, ada tanda-tanda sekarang yang menghampiri tanda-tanda besar.

  1. Orang yang berpegang kepada agama bagaikan memegang bara api
  2. Terjadinya permusuhan di dalam hati
  3. Semenanjung Tanah Arab penuh dengan kebun-kebun dan sungai-sungai
  4. Ilmu digunakan untuk mencari harta, al-Quran dijadikan dagangan
  5. Munculnya kebodohan dan manusia saling menolak untuk menjadi imam solat
  6. Muncul pemimpin-pemimpin bodoh
  7. Muncul pegawai polis (tentera) akhir zaman yang kejam kepada manusia
  8. Turunnya cubaan dan seksaan yang berat dari pemerintah yang zalim
  9. Seseorang yang berangan untuk mati
  10. Malam beriman, siang menjadi kafir
  11. Sungai Furat (Euphrates) mengeluarkan gunung emas
  12. *Luka' bin Luka'* (kiasan kepada orang yang buruk nasab, kedudukan, akhlak dan agama) menjadi manusia paling bahagia
  13. Fitnah dahsyat yang membinasakan bangsa Arab
  14. Bersujud kepada Allah lebih baik dari dunia dan isinya
  15. Muncul seorang lelaki dari Qathan yang dipatuhi manusia
  16. Muncul 3 fitnah ; Ahlas, Dahma' dan Duhaima' 
  17. Bumi mengeluarkan kekayaan (bahan mineral) yang terpendam
  18. Kaum muslimin akan memerangi yahudi dan mengalahkan mereka
  19. Jumlah wanita lebih banyak dari lelaki
  20. Merebaknya zina dan perbuatan keji
  21. Banyak kematian, gempa dan hujan
  22. Binatang buas dan benda mati dapat berbicara
  23. Ditenggelamkan pasukan yang hendak menyerang Madinah
  24. Bulan kelihatan membesar

Terlalu banyak point-point di bawah point utama yang di atas bersama dalil dari al-Quran dan juga hadis Rasulullah saw, namun tak dapat saya kupaskan dan kongsi semuanya serentak dengan pembaca di sini. InsyaAllah, ada kesempatan, saya akan cuba kongsikan dalam entri akan datang.
Apa yang saya nak tekankan adalah point yang highlight merah.

Kaum muslimin akan memerangi yahudi dan mengalahkan mereka

Apabila disusuri lembaran sirah, diketahui bahawa yahudi bermusuh dengan kaum muslimin telah lama, sejak perutusan Rasulullah saw.
Mereka sedaya upaya menguasai tempat-tempat suci orang Islam seperti Masjidil Aqsa, berusaha menghancurkannya dan mendakwa bahawa terdapat Haikal Sulaiman di bawahnya.

kredit : Google

Perhatikan, seakan-akan Allah swt mengumpulkan kaum mereka di tempat suci ini, padahal pada sebelumnya mereka berpecah belah di pelbagai negara. Hal ini tak lain tak bukan untuk membinasakan mereka pada akhir zaman dengan pembinasaan yang tak dapat dielakkan, sebagaimana yang dijanjikan Allah swt dan Rasulullah saw.

Rasulullah saw bersabda ;
Kiamat tidak akan terjadi sehingga kaum muslimin memerangi yahudi. Kaum muslimin akan membunuh mereka semua, sehingga orang yahudi yang bersembunyi di belakang batu dan pohon. Maka batu dan pohon itu berkata "Wahai muslim, wahai hamba Allah, ini ada orang yahudi di belakangku, bunuhlah ia!" kecuali gharqad, sebab ia termasuk pohon orang yahudi.
HR Abu Hurairah ra

Berdasarkan hadis tersebut, peperangan melawan yahudi pasti terjadi kerana telah dikhabarkan oleh Rasulullah saw berkenaan peristiwa ini.

kredit : Google
Terdapat kebenaran pada ayat Allah swt yang mana menyebutkan bahawa kaum muslimin akan berhasil masuk kembali ke Masjidil Aqsa dan membebaskan dari cengkaman yahudi dan mengalahkan mereka.

Persoalannya, "bilakah muslimin akan berjaya menghancurkan kaum yahudi?"
Semuanya adalah dalam ilmu Allah swt. namun berkumpulnya yahudi di Palestin dan di semenanjung Tanah Arab adalah bukti yang kuat dan betapa hampirnya dengan hari kiamat.
Wallahua'alam.

sumber rujukan : Kiamat Sudah Dekat (Global Aksara Communication)

notakaki :
kebanyakan point yang di bold kan, adalah yang sedang berlaku di sekeliling kita, sedarkah?

Klik sini untuk : *** Antara agenda Yahudi yang perlu diketahui oleh umat Islam ***

13 November 2012

Makhluk yang hebat

Farah Zahid | 20:18 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...

Selamat Hari Deepavali pada yang meraikan. :)

Hari ni, takde update entri baru waktu siang. agak sibuk di rumah (sibuk la sangat kan).
ni pun, entri santai-santai je. just recall sebuah koleksi lawak (macam tak lawak).
kalau rasa tak lawak, abaikan jela, haha!


Waktu malam. tempat adalah di sebuah warung. berdepan dengan deretan bangunan.

J : weh, kau tengok kat sana tu. hebat la diorang!
N : tengok amende ni?
J : tu ha, kat hujung deret bangunan sana tu *guna jari telunjuk*
N : kau dah kenapa suruh aku tengok? aku ni rabun jauh *betulkan spek yang dipakai*
J : ala, macam la jauh sangat pun, kau tengok jela
N : yela, yela *sambil menggaru-garu kepala yang tak gatal*
J : hah, kau nampak dah?
N : err, nampak! *padahal tak nampak pun*
J : kau tahu? kalau aku, mesti takut nak lalu situ. gelap, seram ah! 
N : eh, kau nampak apa ni?
J : tu, ada tikus 3,4 ekor, cilok-cilok kat celah bangunan yang gelap. laju plak tu, hebat!
N : aku tumbuk kau nanti, baru kau tahu! *genggam penumbuk*

Contest : Pilot Pen

Farah Zahid | 08:30 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...

Contest, contest. tak susah pun. :)


Jawab 2 soalan mudah, dan share link contest dengan kawan-kawan.
Peluang untuk menang lebih tinggi apabila anda share dengan kawan-kawan anda!
Selamat berjaya! :)

12 November 2012

Perempuan idaman yang 'seksi'

Farah Zahid | 14:56 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...

Hai, jumpa lagi kita dalam blog saya yang tak seberapa ni. :)

Kisah perempuan idaman? idaman siapa? perempuan yang macam mana?
yang seksi? yang lawa? yang banyak harta?

kredit pada Google

  1. Mentaati perintah Allah swt dengan melakukan segala perintah suami selagi tak melanggar hukum Allah swt.
  2. Sentiasa menjaga hati suami dengan berkata lembut dan sopan.
  3. Hendaklah berdiam diri ketika suami bekata-kata.
  4. Hendaklan sentiasa menyerah diri kepada suami apabila diperlukan.
  5. Menghiasi diri dengan wangi-wangian.
  6. Tidak berhias dan memakai wangian sewaktu ketiadaan suami.
  7. Memelihara mulut daripada bau-bauan yang tidak menyenangkan suami.
  8. Tidak curang dan mengkhianati suami ketika dia tiada di rumah.
  9. Hendaklah sentiasa menghormati keluarga suami.
  10. Mensyukuri apa yang disediakan oleh suami.
  11. Sentiasa rela dan bersedia apabila disentuh suami pada bila-bila masa dikehendakinya.
  12. Tidak melakukan puasa sunat tanpa keizinan suami.
  13. Tidak keluar rumah tanpa izin dari suami.

sumber : Pesona Pengantin

Didapati bahawa, kebanyakan point yang tersenarai di atas wajiblah dilakukan oleh perempuan yang bergelar isteri. supaya sentiasa disenangi, dihargai dan menjadi idaman setiap waktu oleh suami sendiri. (bukan jadi idaman suami orang lain oke!)

Ada juga point yang di atas, boleh dianggap seksi oleh si suami. contohnya, memakai bau-bauan dan berhias diri. see? itu yang sangat dianjurkan.
kalau pergi kerja atau shopping boleh melawa melaram mewangi sakan, kenapa tak bila ada di rumah, berwangi berhias seksi ekslusif untuk suami anda sendiri?
yang penting, hanya untuk suami sendiri, bukan suami orang lain atau lelaki lain yang takde ikatan dengan anda.


Dengan senarai yang tersebut, diharap para isteri dan bakal isteri, dapat melaksanakan peranan dan tanggungjawab yang terbaik sebagai seorang isteri.
InsyaAllah, anda akan jadi isteri yang terbilang dan seksi di mata suami anda di dunia dan mudah-mudahan hingga ke syurga nanti.
Semoga Allah swt redha dan merahmati para isteri yang menghormati dan menghargai para suami. :)

11 November 2012

Oh mak kau meletop!

Farah Zahid | 11:27 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...

Opocot, mak kau meletop, eh!

Amboih, terkojut, sampai melatah nampak? bukan saya, tapi orang lain. kui kui.

Sebenarnya, saya memang terkejut. tak sangka-sangka. meletop gitu! apa yang meletop tu?


Yeaaaa! first time neh .. entri saya meletop! jadi artikel pilihan di Ping Busuk. suka, suka. :D
entri mana? tu, yang diblok dalam petak kaler merah (rujuk foto di atas).
baru perasan sebenarnya, sebab tengok kat blogspot, tetiba je pageview naik mendadak.
tak expect pageview yang tinggi tu adalah hasil entri pasal Keseksian Pada Pandangan Lelaki. phewwww~

Terima kasih Ping Busuk, terima kasih pembaca yang 'meletop' kan entri saya tersebut. hee.
saya eksaited, tapi tak laa sampai melompat-lompat atau jatuh dari kerusi, ekeke.
apa pun, alhamdulillah. berharap entri tersebut dapat dikongsi dan pembaca dapat fahami mesej yang tersurat mahupun tersirat.


FS :
hari ni meraikan besday emak, nak bawak gi makan-makan.
maaf sesangat sebab tak dapat hadir ke jemputan-jemputan kahwin hari ni, especially majlis kahwin Bro Framestone yang berlangsung dekat Parit Raja, huu~

10 November 2012

Ke'seksi'an pada pandangan lelaki

Farah Zahid | 20:33 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...

Topik ini, adalah berdasarkan pengalaman saya sebagai seorang ... eh, pengalaman saya sebagai perempuan yang menonton rancangan Wanita Hari Ini pada suatu ketika tertentu (ceh, tertentu la sangat!).

Seksi pada pandangan lelaki?

kredit untuk Google

Ya, haruslah berbeza antara tiap individu, kan, kan? cantik. lawa. hensem. perkasa. opss! :P
mana yang tak dapat dihitung, adalah subjektif. ini bukan kira soalan objektif yang harus ditandakan dalam kertas OMR tu plak. kih kih.

Lelaki A : Seksinya wanita pada saya adalah terletak di bahagian matanya.

Lelaki B : Muka perempuan adalah seksi, dan saya suka memandang muka mereka.

Lelaki C : Senyuman itulah yang buat saya rasa wanita itu kelihatan seksi.

Lelaki D : Walaupun perempuan itu nampak gempal, tapi pada saya ia cukup seksi.

Saya pernah jugak dengar dari kawan-kawan lelaki saya, perempuan yang pakai baju dedah bahu, nampak betis atau peha, terbonjol sana-sini, pakai baju jarang sampai nampak tali-tali, itu semuanya tak mesti SEKSI. ada yang cakap, OH TIDAK! itu SEKSA! kalau nak tahu, perempuan pakai baju kurung, bertutup semuanya pun, ada lelaki kata mereka itu adalah perempuan yang seksi. wooot, wooot ...

Kesimpulannya, seksi itu adalah subjektif dan boleh menjadi suatu penyeksaan kepada si pemakai dan yang memandangnya.
Seksi yang dibenarkan adalah khusus untuk sang suami. :)

09 November 2012

Nikah kahwin dan kesederhanaan

Farah Zahid | 20:28 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...

Ehm, tajuk entri tak habis fasal kawen. mentang-mentang sekarang musim mengawan, kih kih.
eh, ayat tu saya quote dari teman di fesbuk, bukan ayat saya sendiri tau!
Oh ye, hari ni, selamat sudah blogger Bro Framestone menjalani akad nikah di rumah pengantin perempuan di Johor. selamat pengantin baru kepada beliau dan pasangan. :)

sempat berdialog bersama pengantin, hehe
Kawen, kawen, dan kawen. dan antara perkara penting yang terkait bila sebut pasal kawen ialah duet (sila eja dengan betul, d.u.i.t).
tapi tahu tak? kat mana yang sebenarnya priority untuk letakkan duet tu dalam urusan perkahwinan?
jawapannya adalah pada mahar atau maskahwin.

Pastinya umum tahu bila sebut mahar atau maskahwin, tapi mahar tu takrifannya apa?
MAHAR adalah sesuatu pemberian daripada suami kepada isteri samada berupa wang atau harta benda yang disebabkan oleh nikah, sebagai penghargaan kepada isteri.
hukum pemberian mahar adalah WAJIB, tapi tidak menjadi rukun nikah.

Kepada calon pengantin, walaupun perkara mahar ni nampak kecil, tapi ia sebenarnya menunjukkan betapa prihatinnya seorang suami kepada isteri, sebagai tanda betapa dihargai seorang isteri oleh si suami.
untuk itu, nilai mahar telah ditetapkan oleh Jabatan Agama negeri memasing. namun, terpulang pada kemampuan calon suami tu nak bagi berapa banyak. tak salah pun nak bagi lebih dari kada yang ditetapkan, sebab itu akan jadi hak isteri. lagipun, hantaran boleh bagi ribu-riban, kenduri kawen berhabis sakan, takkan mahar bagi sikit? tak patut kot.
"Kebanyakan perempuan yang berkat perkahwinannya ialah yang mudah (rendah) tentang perbelanjaan (mahar)" 
(HR Ahmad & al-Hakim)

Apa pun, sederhana itu adalah yang terbaik. dan Nabi saw sendiri pernah bersabda tentang kesederhanaan dalam kehidupan itulah yang lebih baik.
wallahu'alam. :)

FS :
memikir-mikir, kat mana nak bawak mak pegi makan-makan sempena ulangtahun kelahiran beliau pada hari ahad 11/11/12 nanti

08 November 2012

Kisah slurpee 7/11 dan hujan lebat

Farah Zahid | 20:26 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...

Ok, jumpa lagi. :D
entri hari ni, adalah cerita semalam. kisah slurpee. korang tahu apa tu slurpee?
macam ais blended (betul ke tidak entahnya) berkarbonat yang rasanya boleh tahan sedap, jenama 7 eleven. coolblog tu lain tau.
kalo nak tahu lanjut, sila la klik kat slurpee untuk terjah website 7 eleven okeh.
offer ni limit pada 7hb november bermula 7 pagi hingga 11 malam.
(pada waktu entri ni ditaip, offer dah pun tamat)

slurpee raspberry vanilla dan do-the-dew yang diisi dalam 2 jag air, muahahaha~
Kisahnya, tengahari semalam cerita-cerita dengan angah, kononnya petang tu nak pegi tapau slurpee ni lepas asar. tapi kemalasan melanda, so kitorang tak jadi pegi.
cuaca kat luar plak mendung sesangat, gelap sungguh, dah macam pukul 7 malam, padahal belum pun pukul 6. dan serta-merta hujan pun turun dengan lebatnya.
nak jadi cerita, 6.30 petang adalah waktu amik adik yang sekolah agama, dan angah duk pujuk abah untuk pegi tapau slurpee lepas amik adik kat sekolah.
apa lagi, dek termakan pujuk, abah dan angah pun keluar rumah dan meredah hujan lebat
(taklah meredah dengan jalan kaki, naik kereta lar).
sekali diorang bawak balik rumah, hamek kau! 2 jag air full capacity (seperti dalam foto di atas).
perghhh, tak larat mata kitorang menengoknya, haha!


FS :
stress melanda otak, duet, o duet.. nak buat kawen ni, mana kau duet.. kih kih~

06 November 2012

Perkahwinan : Sistem Online (e-NCR) Johor

Farah Zahid | 14:39 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...

Ahai, nak kawen pun dah boleh guna sistem online je sekarang ni. opss, tapi hanya untuk mohon bekawen, bukan akad nikah pun secara online, haha!
Dimaklumkan kepada semua, Jabatan Agama Johor akan melancarkan Sistem e-NCR dimana semua pemohon-pemohon perkahwinan boleh membuat permohonan secara online melalui alamat http://encr.johor.gov.my atau melalui pautan di Portal Rasmi Jabatan Agama Johor mulai 1 Oktober 2012. Segala pertanyaan boleh dimajukan kepada Pejabat-pejabat Kadi Daerah di Negeri Johor.

Apa tu e-NCR? 'e' mungkin term untuk 'elektronik' (agaknya la kan, memandai je, haha!),
NCR plak adalah Nikah, Cerai dan Rujuk. ini la sistem e-NCR yang Jabatan Agama Johor perkenalkan, mulai Oktober 2012 dan orang ramai yang nak kawen, boleh lar register untuk gunakan sistem ni, lebih efisien gitu! hihi..

sistem e-NCR yang sudah boleh digunakan
*sila daftar sebelum boleh guna sistem ini*





Orang ramai yang nak gunakan sistem ni, kena daftar terlebih dulu. isikan maklumat yang berkenaan ikut step-step yang ada. dah settle isi semua, nanti akan keluar page yang macam kat gambar bawah ni :

tuan blog dah register, tapi belum diaktifkan, hehe
Kan? tuan blog adalah eksaited! haha. tapi tak rugi kalo daftar, tak kena caj pun (iye kot?).
saya nak explain lanjut pasal ni pun, tak dapat la, sebabnya sampai sekarang masih belum aktifkan (telefon pejabatnya dah boleh minta diaktifkan, tapi sedang dalam mood malas, huhu).
so, kepada warga Johor yang masih bujang-single-mingle dan yang nak kawen, selamat menggunakan sistem ni. :)


FS :
agak lega dah selesai exam SPAJ kelmarin, tapi tetap tak tenang untuk tunggu keputusannya

02 November 2012

Drama : Dalam Hati Ada Taman

Farah Zahid | 21:35 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...


Everything I Need - Randy Pangalila


You are my love
You my life
You are my everything I need
I give you my heart
I give you my soul
In every way

Hati merasa sepi
Bila ku jauh dari sentuh cintamu
Ingin selalu ada dekatmu
Selalu ada di hatimu yeaaa

Jangan tinggalkan
Dan jangan ku lepaskan
Tuk memaluku dekatku
Di setiap detak jantungku
Wooo

You are my love
You my life
You are my everything I need
I give you my heart
I give you my soul
In every way

You are my love
You my life
You are my everything I need
I give you my heart
I give you my soul
In every way

Woooo
Woooo
Woooooooooo

You are my love
You my life
You are my everything I need
I give you my heart
I give you my soul
In every way

You are my love
You my life
You are my everything I need
I give you my heart
I give you my soul
In every way



Layan drama nih?
meh, saksikan Dalam Hati Ada Taman mulai 29 Oktober 2012 di Astro Ria setiap Isnin jam 9.30 malam.
antara pelakon dalam drama ini termasuklah Randy Pangalila, Elfira Loy, Hanez Suraya, Amar Ashraf, Amy Mastura, Liza Abdulah, Didie Alias, Bambi Ratno, Sharifah Shahora, Faizal Hussein, Rizman.

Anak dan ibu bapa

Farah Zahid | 11:09 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...



notakaki :
usahlah menghina dan memaki anak, jangan lebihkan seorang anak daripada yang lain, janganlah mendoakan keburukan buat si anak dan berilah pendidikan yang baik kepada anak

01 November 2012

Kisah ayah yang derhaka terhadap anaknya?

Farah Zahid | 20:51 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...

Ok semua, topik kali ni, kita baca santai-santai je. namun begitu, masih ada kepentingan dalam hidup kita semua. ini merupakan hasil pembacaan saya dari satu artikel dan saya ingin kongsikan dengan anda. sama-sama jadikan iktibar untuk diri kita semua. insyaAllah.


Bagaimana seorang ayah boleh derhaka pada anaknya?

Dikisahkan bahawa seorang lelaki pernah mengadu kepada Umar al-Khattab tentang anaknya yang derhaka. Umar pun memanggil anak orang tua itu dan mengherdiknya kerana menderhaka kepada ayahnya.

Anak : wahai Amirul Mukminin, bukankah anak memiliki hak ke atas orang tuanya?
Umar : betul
Anak : apakah hak anak itu?
Umar : memilih calon ibu yang baik untuknya, memberinya nama yang baik, dan mengajarkan al-Quran
Anak : wahai Amirul Mukminin, sesungguhnya ayahku tidak melakukan satu pun dari apa yang engku sebutkan. adapun ibuku, ia seorang bekas hamba sahaya orang majusi; dia menamakanku Ju'lan (kumbang), dan tidak mengajarku satu huruf pun dari al-Quran

Umar al-Khattab segera memandang dan berkata kepada orang tua itu,
"engkau datang untuk mengadukan kederhakaan anakmu, padahal engkau derhaka kepadanya sebelum dia menderhakaimu. engkau berbuat yang buruk kepadanya sebelum dia berbuat buruk kepadamu"


Rasulullah sangat menekankan supaya kita memberi nama yang baik kepada anak.
Rasulullah bersabda,
"Sesungguhnya kalian akan dipanggil pada hari kiamat dengan nama kalian dan nama ayah kalian, maka perbaikilah nama kalian." (HR Abu Darda')

wallahu'alam

notakaki :
kepada para lelaki yang bakal berkahwin, carilah dan kahwini ibu kepada anak anda yang boleh membantu anda membawa keluarga anda ke syurga.
jangan biarkan diri anda menjadi seperti kisah di zaman Umar al-Khattab.
dan usah menyesal andai anak anda berlaku derhaka kepada ayah dan ibunya sendiri.

Entri Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright Reserved © 2010-2015 musafir-di bumi-Tuhan. Powered by Blogger.