CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

01 October 2010

Bukan 21SX : Kisah Suami Isteri

Farah Zahid | 12:00 |
Kisah pasangan suami isteri.

hiasan semata-mata
Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata,

"..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...."

Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur,
nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..
dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..
basuh jap..susun pinggan kat rak..
lap dapur, terpercik kena sambal masa masak tadi...
check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...
memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...
sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong..salin la gula...
check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi..
ishh..ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....
pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...
penat dah ni, besok je la basuh...sidai kain lap je lah... 
tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...
ok settle...

baru teringat tak semayang lagi...
on da way nak gi bilik, papa tgk tv lagi...
nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check. ..baju 2 pasang, towel...
towel kecik untuk selsema...
calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....
alamak...telupa pulak masukkan botol...basuh botol jap..
ok settle...




ternampak pulak beg gi keje...
emm..besok nak pakai beg polo coklat lah, asek2 pakai beg hitam ni je...
salin jap barang2 dalam beg coklat...
check sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2, leceh pulak..
selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...
hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...
rasenya 25 hb ni Sogo ade sale...mana flyers tadi ek...
ha ni die..ok, catat jap kat yellow sticker, nanti lupa..
ok settle... 

Tetiba dengar suara papa...

"..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."
" ..yelah nak tido la ni..nak semayang jap..." 

masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..
2 jenis plak tu...adoi..gosok gigi...semayang...
pakai toner...pakai treatment cream..
nak lawa dan maintain punya pasal lah ni... 
nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu... 
bukak almari...emmm...pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..
check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang... 
la, nape komputer ni tak tutup ni..
gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh...
gi dapur, basuh, sambung gosok baju...
gantung elok2...kemaskan baju gantung2...
masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...
ok settle..



dengar suara papa lagi...
"..i dah ngantuk ni.."


dalam pada nak masuk ke bilik...

owh..pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...
check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..
ni kalau tak check ni, senang2 je penyangak masuk rompak umah aku...
bukak lampu luar.. 
ni mainan sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...
banyak nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi....
ok dah... 
ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...
cium si comel ni kejap...selimutkan dia...
la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...
tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...
nanti gi Sogo 25 hb ni beli la skali...
ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..
tido sampai pagi ok...gud nite..sweet dreams... 


aaahh...sedapnya dapat baring...

mana pulak lotion sapu kurus aku nih...
ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus, setkan alarm...
setkan program kerja besok...pagi kul 9.30 ade meeting.. 
ahh...boring...panas pulak lotion nih..dah la...
emm..sedapnya lelapkan mata...
Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini..
mohon keberkatan dari mu Tuhan...


papa pun bangun tutup tv...

"...i dah ngantuk sangat ni..nak tido lah..citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."


...selang seminit...

dengar suara papa berkeruh...dah agak dah....


So....apa yang peliknya..??
Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?
SEBAB ADA BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....
tu yang tak boleh nak mati cepat tu...

Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah...
setiap wanita adalah isteri dengan cara mereka sendiri...
Kalau lelaki mengakui kebenaran ini....
hormati dah hargailah mereka...
untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari...

p/s :
syurga di bawah telapak kaki ibu (perempuan)
(re-edit dari emel seorang teman)

7 comments:

  1. daripada nak tido semua kerja dibuatnya.
    pukul berapa agaknya ibu tu tido kan?

    ReplyDelete
  2. @Ezao' Edogawa
    tak lewat sgt kot?
    cepat wat keje,cepat siap..
    myb kul 12,kul 1 dah bleh lelapkan mata..
    ^.^

    ReplyDelete
  3. hm...malangnye skrg ni sukar utk temui seorg llki yg boleh memahami n menghormati seorg isteri.
    llki skang xnah pk yg isterinye pun susah jgak. bukan die sorg je.

    p/s: kecewa dgn llki skang.

    ReplyDelete
  4. @~Mika Darkness~
    hoho..
    ade cume ssh nak jumpe dan dapat..
    myb 1:1000..

    ReplyDelete
  5. mmg tgi martabat sorg wanita.. respek!!

    ReplyDelete
  6. @mr.curly
    hargai wanita yg macam tu..
    yg perangai tak senonoh,kasi tunjuk ajar cket..
    :p

    ReplyDelete
  7. memang penat jadi seorang ibu dan isteri. pernah rasa bila mak pergi mana2, terpaksa buat semua kerja rumah. dari malas, terpaksa rajinkan diri jugak. memang penat sangat. tu baru sehari dua. tak dapat bayangkan tugas mak yang setiap hari tu.

    ReplyDelete

terima kasih sebab sudi komen di entri ini,
sila datang lagi untuk memberi komen.

(^o^)

Entri Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright Reserved © 2010-2015 musafir-di bumi-Tuhan. Powered by Blogger.