CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

28 August 2010

Aku terima nikahnya..

Farah Zahid | 16:35 |
dari page Munakahat, contoh aje oke?


Aha..
hari ni aku tak ade ape2 isu yang besh untuk share ngan korang,
sebab aku tahu, hari ni Sabtu,
dan tak ramai yang nak duk mengadap laptop macam yang aku buat sekarang ni.

Entry kali ni cume suke-suki aje,
tiade kaitan ngan orang yang masih idup ataupun yang telah meninggalkan alam dunia ni.


Agak2nye, ade tak yang tanya,
"nape murah sangat maskawen dalam gambar kat atas tu?"


err...
aku cume boleh cakap, Johor adalah salah satu negeri yang menetapkan nilai minima maskawen RM 22.50,
so, beruntung la kaum lelaki (lelaki sejati) yang mendapat bakal isteri dari negeri Johor,
(aku pun termasuk dalam kategori ni kot?)
sebab maskawen rendah, tak macam negeri laen,
boleh klik untuk lihat nilai maskahwin ngan detail,
tapi maybe ade yang lebih latest sebab rase2 yang ade kat website ni macam belum update, huhuhu...

Oo ye...
ape sebenarnye maskahwin ni ek?
.
.
.
.
.
Menurut istilah syara’, mahar (maskahwin) ialah suatu pemberian yang wajib
diberikan oleh suami kepada isteri dengan sebab pernikahan.

Maskahwin ialah pembayaran perkahwinan yang wajib dibayar di bawah Hukum Syara’
oleh suami kepada isteri pada masa perkahwinan diakadnikahkan,
sama ada berupa wang yang sebenarnya dibayar atau diakui sebagai
hutang dengan atau tanpa cagaran, atau berupa sesuatu yang,
menurut Hukum Syara’, dapat dinilai dengan wang.

'Kebanyakan perempuan yang berkat perkahwinannya ialah yang mudah (rendah ) tentang perbelanjaan ( mahar )'




( Riwayat Ahmad dan al-Hakim )





Korang nak detail, klik aje kat link yang aku dah bubuh kat atas tadi.









~ Oke, selesai bab maskawen ~









p/s :

Ade orang mau buat majlis kawen grand2 punye, macam artis dan VVIP,
tapi bape agaknye nilai maskawen diorang?bayar tunai ke atau utang?

4 comments:

  1. fara punye maskawen nnt ikut yg negri punye ke lain2? skrg dh xramai kn yg ikut 22.50 tu..

    ReplyDelete
  2. fifi:
    ala,yg 2 negeri dh ttapkn,tp x slh kalo bkl hubby nk bg lebih dr 2..
    kalo hantaran bleh mhl2,wt mjlis bleh besar2,xkn maskawen x bleh up lg kot?ngee~~

    ReplyDelete
  3. aku rasa lagi best klu mas kawin lebih tinggi dari nilai hantaran.. :)

    betul2!!! Hantaran semua grand gila.. tapi klu mas kwain pun tak mampu nk byar.. apa kes?? hahaha

    ReplyDelete
  4. WZulhilmi:
    btul 2..apela sgt nk bndg maskawen ngn hantaran?
    yg wajib adlh maskawen,bkn hantaran..
    hantaran xde pn xpe..bg je cek sekian2 nilai,xpn bg cash..thheee...

    ReplyDelete

terima kasih sebab sudi komen di entri ini,
sila datang lagi untuk memberi komen.

(^o^)

Entri Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright Reserved © 2010-2015 musafir-di bumi-Tuhan. Powered by Blogger.