CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

06 November 2012

Perkahwinan : Sistem Online (e-NCR) Johor

Farah Zahid | 14:39 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...

Ahai, nak kawen pun dah boleh guna sistem online je sekarang ni. opss, tapi hanya untuk mohon bekawen, bukan akad nikah pun secara online, haha!
Dimaklumkan kepada semua, Jabatan Agama Johor akan melancarkan Sistem e-NCR dimana semua pemohon-pemohon perkahwinan boleh membuat permohonan secara online melalui alamat http://encr.johor.gov.my atau melalui pautan di Portal Rasmi Jabatan Agama Johor mulai 1 Oktober 2012. Segala pertanyaan boleh dimajukan kepada Pejabat-pejabat Kadi Daerah di Negeri Johor.

Apa tu e-NCR? 'e' mungkin term untuk 'elektronik' (agaknya la kan, memandai je, haha!),
NCR plak adalah Nikah, Cerai dan Rujuk. ini la sistem e-NCR yang Jabatan Agama Johor perkenalkan, mulai Oktober 2012 dan orang ramai yang nak kawen, boleh lar register untuk gunakan sistem ni, lebih efisien gitu! hihi..

sistem e-NCR yang sudah boleh digunakan
*sila daftar sebelum boleh guna sistem ini*





Orang ramai yang nak gunakan sistem ni, kena daftar terlebih dulu. isikan maklumat yang berkenaan ikut step-step yang ada. dah settle isi semua, nanti akan keluar page yang macam kat gambar bawah ni :

tuan blog dah register, tapi belum diaktifkan, hehe
Kan? tuan blog adalah eksaited! haha. tapi tak rugi kalo daftar, tak kena caj pun (iye kot?).
saya nak explain lanjut pasal ni pun, tak dapat la, sebabnya sampai sekarang masih belum aktifkan (telefon pejabatnya dah boleh minta diaktifkan, tapi sedang dalam mood malas, huhu).
so, kepada warga Johor yang masih bujang-single-mingle dan yang nak kawen, selamat menggunakan sistem ni. :)


FS :
agak lega dah selesai exam SPAJ kelmarin, tapi tetap tak tenang untuk tunggu keputusannya

13 comments:

  1. Anonymous7/3/13 14:47

    knp xbole nk on encr.gov.johor.my????????!!!!!!!! nk daftar ni!!!!

    ReplyDelete
  2. Anonymous9/3/13 12:43

    tahu tkpe asik prob je.. geram jee!!! cam leceh je

    ReplyDelete
  3. mintak maaf, saya kurang pasti apa masalahnya di website tu..
    tapi sy dah cuba buka, setakat ni, oke je..

    ReplyDelete
  4. Pjbt agama ckp server diorang problem.

    ReplyDelete
  5. Pjbt agama beritahu server mereka sedang ada masalah...sy tel tnya diorg knp smpi skrg masih xboleh buka website encr tu....server problem ktenye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kasih atas maklumat itu..
      mungkin jgk server problem, yela, kalo dah sekali yg mengadap sampai 2,3 ribu orang,
      mau x jammed server diorang..
      sama macam waktu nak check result SPM, matrik, nak isi UPU, kekadang server problem jgk..

      Delete
  6. Anonymous13/3/13 10:06

    Bermakna mereka perlu upgrade sistem sedia ada bagi mengelak kecelaruan..

    ReplyDelete
  7. Anonymous19/3/13 16:54

    sampai arinie still xbleh register..huhuuu

    ReplyDelete
  8. Anonymous8/4/13 22:39

    xbleh bukak.... xbleh print....

    ReplyDelete
  9. tajuk memang tak tahan..heheh by da way, lama x blogwalking...sihat? jus lemon blog pown dah lain, cara berbelog pun dah berbeza, makin matang..kipidap dik

    ReplyDelete
  10. xbley nk daftar laa.. mcm mne nk print borg???

    ReplyDelete
  11. Anonymous31/8/13 18:01

    sy masih tak bole register...error asyik kate kena semak maklumat individu...isi tanda *....sy dah isi tp asyik kuar error yg sama.... tak paham la...kalu masalah server nape takde ape2 info pun kat homepage ke ape...

    ReplyDelete
  12. Anonymous6/11/13 22:15

    salam...sy nk tnye lh..mcm mne care untk mngisi borang nikah on9...sy xbrape nk pham lh...skrg sy ngah on9 mngisi borang ni..

    ReplyDelete

terima kasih sebab sudi komen di entri ini,
sila datang lagi untuk memberi komen.

(^o^)

Entri Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright Reserved © 2010-2013 musafir-di bumi-Tuhan. Powered by Blogger.