CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

10 July 2010

Tak disangka...

Farah Zahid | 12:51 |
Tenang. Mendamaikan. Tiba-tiba...

‘Hello, dear. By ada sesuatu untuk sayang,’ kedengaran suara excited di hujung talian.
‘Hello By. Oh, apa dia sesuatu tu, By?’ aku turut menjadi excited.
‘Sabarlah sayang, By bagi hint. The keyword is marriage,’ terdengar satu ketawa nakal.
‘Ala By, janganlah main-main camni. The details..?’
‘Opss, I’ll explain it after we meet,okay honey. Dear kat mana tu? By datang jumpa Dear, ok?’ saat itu senyumanku semakin lebar.
‘Dear jangan pergi mana-mana ok? By dah on the way ke tempat Jue. Take care sayang,’ balas suara itu. Talian diputuskan. Aku menunggu dengan riang.

Sejam kemudian...

‘Hello, assalamualaikum, Jue....’ suara esakan yang kudengar. Hairan.
‘Waalaikumussalam, Ma. Kenapa Ma menangis ni?’
‘Jue...Ma, Ma...tak tahu macam mana Ma nak cerita, nak. Jue...,’ terasa debaran di dada. Kali ini terdengar suara lelaki.
‘Dear Jue, this is Pa. Jue, Pa minta Jue datang cepat ke Pusat Perubatan UKM, you know it, right dear? Pa akan tunggu Jue kat main entrance,’
‘Pa, apa sebenarnya semua ni? Jue tak faham, Pa. Please Pa, tell me more..’
‘Jue, no dear. Pa akan jelaskan bila Jue dah sampai sini, but somehow, please drive careful my dear, okay? I’ll waiting for you,’ usai, talian diputuskan.

Dua jam berikutnya...

‘Pa, apa dah jadi ni, Pa?’ soalan yang diajukan sebaik sahaja Jue berada di hadapan lelaki itu.
‘Jue, mari kita masuk dulu, ye sayang. Nanti Pa ceritakan,’
Mereka segera menuju ke ruang menunggu. Kelihatan Ma dan Abang Long berada di situ.
‘Ma, Abang Long..please tell me..,’ mata Jue sudah pun digenangi air. Segera Ma memeluk Jue.
‘Jue..Ma sendiri tak sangka, nak. Ma sangat terkejut.. Long, kau ajelah ceritakan,’ Ma yang mula menangis, segera dipeluk oleh Pa. Abang Long mengambil peranan bercerita.
‘Jue, sebenarnya, Zufry excident,’ pendek ayatnya.
‘What?? Jue salah dengar ke ni? Zufry excident? Abang long jangan main-main,’
‘Tak Jue, abang tak main-main hal ni. Kalau tak, kenapa kita ada kat sini?’ tanya Abang long pula.
Jue kaget. Tersedar. Hospital! Ah..apa semua ni?


pstt : ni bukan cerpen, tp sejenis cerita rekaan, ala-ala cerpen la kot, hehe...



Haa....kesudahannya ada kat aku, tp aku malas nak postkan...hehe..
Sebabnya, aku saje je buat cereka camni..kenapa plak aku saje buat ni?
Sebabnya aku nak tahu, agaknya kalau kejadian spt ni berlaku kat diri kalian, apakah perasaan kalian?
Apakah yg kalian akan buat bila ia terjadi dalam hidup kalian, sedangkan anda mengharapkan sesuatu yg maybe lebih dari tahap ni?
Selalu kita baca kat paper, tunang meninggal dunia, samada sebulan, seminggu atau 2-3 hari sebelum melangsungkan pernikahan. Mak aih, sedihnya...kalau dua-dua meninggal tak pe jugak, ni salah sorang..tp apakan daya, dah ajal, tak boleh laa nak marahkan Tuhan..redha adalah yg terbaik...
Maybe ada hikmahnya Tuhan menentukan sebegitu...

Kepada kalian yg ada pasangan, aku ucapkan semoga kalian berbahagia sehingga ke jinjang pelamin, seterusnya sama2 meniti alam rumahtangga hingga ke akhir hayat..... (^_^)

0 kata-kata indah:

Post a Comment

terima kasih sebab sudi komen di entri ini,
sila datang lagi untuk memberi komen.

(^o^)

Entri Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright Reserved © 2010-2015 musafir-di bumi-Tuhan. Powered by Blogger.