CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

04 December 2012

Pemecahan Android OS

Farah Zahid | 15:58 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...

Pemecahan Android OS? apa benda tu? huhu.
translate dari bahasa inggerisnya, iaitu Android Fragmentation.
kalau Android Distribution, dah lari plak kan? itu maksudnya jadi Taburan Android.
bolehlah start tengok pie-chart dan table dalam gambar berikut.
opss!
tapi ini bukan data hasil kajian sendiri, sekadar share dari artikel di website yang saya baca.
*maklum jela, saya pengguna Android, haruslah ambil tahu, hihi*

reference : Android Developer

Bagi pengguna smartfon, especially Android, pasti tahu beza versi Android tiap satu seperti dalam foto di atas.
Ada kelebihan dan kekurangan tiap satu versi tersebut. saya pun tak dapat nak explain sesatu dalam blog. nak tahu lanjut, silalah try Google. nak terangkan tiap versi pun, ada yang tak faham nanti, bahasa inggeris semuanya. tak banyak yang dalam versi bahasa kebangsaan kita. tak lupa juga, term yang berkenaan kebanyakan adalah hanya orang tertentu yang dapat fahaminya.
*android developer? sudah semestinya mereka memahaminya!*

Rumusan :
1- Gingerbread (2.3.x) mempunyai paling banyak pengguna berbanding Honeycomb (3.x), sedangkan Honeycomb adalah antara versi terbaru selepas Gingerbread.

2- Ada sesetengah pendapat mengatakan bahawa versi Gingerbread (2.3.x) adalah yang paling stabil. ini berikutan versi 2.3.x mempunyai 'base' yang mantap berbanding versi yang ada. kelancaran dan ketiadaan 'bugs' versi 2.3.x tidak dapat diragukan.
(maaf sekiranya terdapat kesalahfahaman dalam kenyataan ini)


FS :
dulu dah aim siap-siap Galaxy S3, tapi future hubby kata tak stabil, banyak bugs;
terbaru yang tak baru sangat, Galaxy Beam dah diperkenalkan;
latest? Galaxy Camera plak lahai. mana satu ni? -.-"

1 comment:

  1. adeh,..saya tak faham tentang android ni.sangat2 memeningkan

    ReplyDelete

terima kasih sebab sudi komen di entri ini,
sila datang lagi untuk memberi komen.

(^o^)

Entri Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright Reserved © 2010-2015 musafir-di bumi-Tuhan. Powered by Blogger.