CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

07 May 2013

Joran : Trip Sedili, Johor

Farah Zahid | 15:07 |
Assalamualaikum, salam sejahtera ke atas sekalian kamu...

Lama betul tak update blog, entri pun dah berkurun, haha.
entri fasal PRU-13? oh tidak, sila cari di blog lain.
layan kisah dan gambar yang ada ni, okeh? :D

1 Mei 2013 
Encik Tunang join satu trip untuk memancing di Sedili, Johor. beliau dan geng-geng mensasarkan untuk dapatkan ikan tenggiri (Narrow-barred Spanish mackerel).

ikan tenggiri

Sedikit maklumat tentang ikan tenggiri :
- keluarga dekat dari ikan tuna, madidihang, dan kembung
- Scomberomorus commerson, adalah spesies terbesar, boleh mencecah 220 cm panjang.
- badan memanjang dan pipih pada kedua belah sisi, dilitupi sisik kecil dan nipis, warna hijau kebiru-biruan di bahagian punggung
- muncung ikan tenggiri berbentuk runcing, dengan mulut lebar dan gigi tajam dan kuat pada kedua rahang atas dan bawah

berkumpul di Restoran Jenggo

bertolak ke Jeti Tanjung Sedili untuk menunggu tekong dan bot

pemancing-pemancing lain yang turut menanti bot memasing

Bot tiba pada jam 4 pagi, seterusnya proses pemunggahan barang bermula, dan bot terus bergerak menuju destinasi.

Seawal pagi, sesudah sampai di tempat pertama, ahli komplot akan meng-appollo ikan-ikan seperti ikan kembung, selar, tamban untuk dijadikan umpan.

Setelah mendapat ikan-ikan umpan, aktiviti memancing ikan tenggiri pun dijalankan.
untuk menjerat sang tenggiri teknik yang di gunakan adalah teknik drifting (teknik berhanyut umpan).

Pukul 7 pagi, joran Zulfadli disentap ganas oleh makhluk yang belum diketahui.

nampak sarat weh, hoho

tenggiri 10kg berjaya dinaikkan, yeah!

close-up bahagian muka tenggiri
tajam woo gigi, mau putus jari kalau digigit tenggiri~

Trip berakhir pada jam 4 petang, bot bergerak balik ke darat dan tiba di jeti sekitar jam 5.30 petang. Hasil keseluruhan target yang berjaya dinaikkan adalah 3 ekor tenggiri, berskala 3kg - 10kg dan 4 ekor ikan merah berskala 400g - 700g.

Ini merupakan hasil keseluruhan termasuklah ikan-ikan yang di-appollo diunjam untuk dijadikan umpan.

tenggiri 3 ekor

hasil keseluruhan berserta ikan umpan

Sesi pembahagian ikan dijalankan, dapat lebih kurang lepas dibahagikan, kira halal la kan.



FS :
pengalaman sebenar dan gambar ihsan encik tunang, karangan beliau yang di-edit semula oleh cik tunang, kihkihkih..

3 comments:

  1. wah... bestnya pergi memancing.. pergh...

    ReplyDelete
  2. Follower ke : 344
    Hai.. Salam Kenal..
    done follow.. jom follow blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete

terima kasih sebab sudi komen di entri ini,
sila datang lagi untuk memberi komen.

(^o^)

Entri Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright Reserved © 2010-2015 musafir-di bumi-Tuhan. Powered by Blogger.