CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

06 September 2012

Imbasan era sebelum matang

Farah Zahid | 08:25 |
Salam sejahtera ke atas sekalian kamu...

Entri ni bakal mengimbau zaman sebelum matang dulu-dulu.
Sila jangan muntah hijau di depan laptop atau PC korang.

Hmmm..
zaman kanak-kanak, main pondok-pondok, main teng-teng,
main dam ular, main kejar-kejar, biasa lar kan?
plak main dengan kazen,dengan anak jiran depan rumah, memang seronok tak hengat.
selamber rock je, pakai skirt, free-hair, tee lengan pendek,
ahh, zaman kegemilangan sungguh waktu tu, tak siapa kesah pun!
selagi tak jatuh, tak luka, patah kaki-tangan-leher,
selagi tu la takde siapa peduli, haha!

sumber : Google
zaman kanak-kanak yang meriah, haha!

Dulu, kecik-kecik, mana peduli nak salam dengan siapa pun,
mana kesah nak free-hair ikat rambut tocang, ekor kuda depan orang,
mana kesah pakai skirt paras lutut, pakai seluar pendek kat rumah atok-nenek atau keluar rumah main dengan jiran sebelah tu..
yelah, kanak-kanak belum matang katakan, tak reti lagi dosa-pahala nih,
semua balun selamber kaw-kaw!

Sekarang? ohoho, dah matang kot? takkan buat dono je pasal tu semua?
mungkin ada setengah yang tak kesah, yelah, memasing kan?

Kesimpulan?
pepandai la fikir, maklum la kan, alam kanak-kanak tak sama dengan alam remaja dewasa,
mana yang baik, cantik, molek, itulah yang diikut, diamalkan,
mana yang tak elok, haruslah ditinggalkan,
sesuai mengikut syariat agama Islam.

okeh, takde yang muntah hijau kan? good!
ahaksss..


FS :
dulu, rapat dengan kazen-kazen, kecik-kecik semuanya selamba dek,
tetiba sampai transition phase dari free-hair kepada pakai tudung,
agak kekok sikit di situ, tapi lama-lama biasa dah, heee~

2 comments:

  1. I wish kita yang dah besar2 ni still boleh main macam dulu2. Leh ker?

    ReplyDelete
  2. zmn knk2 memang best.masa tu still environment kampung.tp skrg dok kt kaw tmn..really worried what will happen to my future kids, tak dpt merasa apa yg kita rasa dulu2.

    ReplyDelete

terima kasih sebab sudi komen di entri ini,
sila datang lagi untuk memberi komen.

(^o^)

Entri Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright Reserved © 2010-2015 musafir-di bumi-Tuhan. Powered by Blogger.