CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

18 August 2012

Budaya Pelik Raya Orang Melayu

Muhammad Akmal | 01:38 |

Assalamu’alaikum.


Bismillah.


Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang telah memberikan kita peluang untuk melalui bulan Ramadhan lagi pada kali ini yang penuh berkah dan mengizinkan kita berpuasa  di dalamnya. Esok atau lusa dah nak raya jadi saya nak selit sikit budaya pelik orang Melayu dalam sambut raya ni, yang saya kira tak dilakukan kaum lain. Atau perlu saya katakana, budaya istimewa? Hee, apa pun, layan dulu.


sumber pakcik google.



1. Bersedih ketika Raya – Bila tiba hari raya jek, mesti banyak lagu sedih, cerita sedih, dan peristiwa-peristiwa sedih yang berlaku. Hihi. Sebenarnya best ke bersedih ketika raya? Raya kan hari kemenangan, so patutnya gembira la.

Ada orang kata, kena rasa sedih sebab Ramadhan dah tinggalkan kita. Betul jugak kan? Tapi kan setiap tahun Ramadhan memang 29 atau 30 hari jek. Memang takkan bertambah pun kalau kita sedih, dan sepatutnya kita dah bersedia dengan kepergiannya dan sepatutnya awal-awal lagi kita dah manfaatkannya sebaik boleh. Jadi kita takkan bersedih bila ia tinggalkan kita. Emm, at least nak sedih pun sedih lah masa last day puasa! Hee


   2. Minta maaf secara besar-besaran! – Yang ini saya tak tau la macam mana boleh muncul. Awak tau? Hehe, bila tiba raya jek pagi raya mesti minta maaf dengan family, dengan saudara-saudara terdekat, dengan kawan-kawan. Kadang-kadang dengan orang yang tak kenal pun jumpa kita minta maaf!

Sebenarnya tak salah pun. Cuma pelik sikit, dah raya baru nak minta maaf. Kadang-kadang sebelum raya tu, kita buat salah dulu. Then jawab, “nanti raya orang minta maaf la.” .


   3. Bersungguh-sungguh nak bersedekah. – Hari raya juga adalah hari orang Melayu paling banyak bersedekah. Hihi. Sedekah pada keluarga, saudara mara, pada budak-budak yang datang raya, mesti at least dapat sorang Rm1. Punya semangat nak sedekah, sanggup beratur panjang-panjang kat mesin ATM untuk tukar duit kecik!

Bagus kan orang kita? Budak-budak pun tak putus-putus datang kunjung sebab nak duit raya. Hehe. Cuma satu persoalan, sebenarnya sedekah lebih baik masa raya ke masa puasa? Hah, saya biarkan awak semua jawab sendiri lah. 


   4. Tak nak raya bila tak pakai baju baru – yang ni, mindset orang kita bukan nak kena baju jek baru, tapi kena jugak kasut baru, langsir baru, Tv baru, perabot baru, dan kereta pun nak baru! Hee, semua nak baru. Sebenarnya yang dianjurkan tu adalah untuk memperindahkan diri di pagi raya. Tak semestinya dengan pakaian baru, tapi apa pakaian pun yang terbaik yang kita miliki dan berwangi-wangian bagi lelaki. Jadinya jangan la sampai taknak raya bila takda baju baru ok!


    5. Masa raya baru nak ambil tau hal saudara-mara – Hee, yang ni agak teruk. Dan kena paling tepat pada batang hidung saya. Adik-beradik saya memang tak banyak cakap, sampai dengan saudara sendiri pun tak banyak cakap, malu-malu. Teruk kan? Harap silaturahim ni dapat diperbaiki.

Awak semua pun yang mana tak rapat dengan saudara, boleh la tahun ni mula rapat-rapatkan hubungan tu. Lagi-lagi yang keluarga kecil, sekurang-kurangnya kena kenal diorang la. So tak la awkward sangat bila terjumpa tengah jalan. Hehe. Dan mungkin saudara kita lebih serupa dengan kita. Jadi kalau nak kenal perangai kita, kenal la juga saudara kita.


   6. Budak kecik sekarang malu-malu nak beraya! – Yup, yang ni pelik bagi saya. Budak kecik sekarang kurang sosial, banyak duk ngadap game jek. Tak main-main kat padang lagi. Kalau dulu zaman saya kecik-kecik selalu beraya ramai-ramai dengan jiran. Dari satu taman perumahan ke taman perumahan lain! Hee. Semata-mata nak duit raya, kot. Tapi sebab tu jugak la jiran-jiran kenal kita.

Hmm, tapi sekarang nak bagi budak kecik beraya sendiri tu, kena fikir-fikir jugak la memandangkan kadar jenayah terhadap budak kecik semakin banyak saya rasa. Jadi apa pun keselamatan still nombor satu.



Ok, ini saja post kali ni, penat dah. Rasanya awak semua boleh tambah lagi banyak lagi. Hehe. Dan sebenarnya banyak-banyak point tu kena kat saya sendiri jugak, maklum la, saya pun orang Melayu! Hakhak. Jadi dalam kesempatan ni saya, Akmal Adin, nak ucap Selamat Hari Raya buat semua. Mohon Maaf Zahir Batin pada semua yang membaca, kalau-kalau penulisan saya tak best :p

Semoga amalan kita diterima Allah.

:]


0 kata-kata indah:

Post a Comment

terima kasih sebab sudi komen di entri ini,
sila datang lagi untuk memberi komen.

(^o^)

Entri Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright Reserved © 2010-2015 musafir-di bumi-Tuhan. Powered by Blogger.