CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

20 March 2012

Kebaikan Madu

Farah Zahid | 12:20 |
madu asli


okeh, jum kita teliti kejap.
  1. Madu lebah boleh jadi sumber penawar penyakit, macam ayat dalam surah al-Quran (surah an-Nahl)
  2. Tak semua madu yang ada kat pasaran adalah madu tulen (madu tiruan dibuat daripada sirap fruktosa yang tinggi dan ia adalah BERACUN)
  3. Ada madu tiruan yang dijual lebih mahal kalau nak dibandingkan madu asli
  4. Faedah madu asli :
    1. terdapat gula glukosa dan fruktosa yang mudah dihadam
    2. kandungan madu asli termasuklah vitamin B1, B2, B3, B5, B6 dan C
  5. Pelbagai khasiat madu lebah asli, antaranya :
    • membantu memulihkan tenaga badan
    • membersihkan darah
    • membantu proses penghadaman makanan
    • mencegah penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, lelah
    • mempercepatkan penyembuhan luka

antara jenis-jenis madu :
  1. madu akasia
  2. madu nanas
  3. madu gelam

tips meminum/memakan/menggunakan madu :
  1. jangan simpan dalam peti sejuk
  2. elakkan pendedahan dengan bahan logam dan haba ( better guna sudu plastik )
  3. campurkan 1 sudu madu dengan segelas air kosong suam dan diminum terus
  4. sapu sedikit madu di bahagian yang terkena luka atau melecur ( baca selawat )
  5. boleh digunakan dalam masakan ( jangan ambil berlebihan )

madu yang dalam foto kat atas tu, hasil keluaran Jabatan Pertanian.
madu lebah ni 'pure' punya, jangan risau.
saya pernah praktikal kat Jabatan Pertanian tersebut,
madu lebah yang dibotolkan mestilah yang 'fresh', segar dari ladang gitu.

( ^___^ )

19 March 2012

paling popular kut?

Farah Zahid | 21:59 |
whoaaaa~

sepanjang masam-manis diwujudkan, boleh tengok entri mana paling femes..
apsal kerap benor entri pasal hantu yang di'view'??
=____='




aYaz :
belum lagi cerita pasal bab nikah kawen, ntah berapa banyak 'view' agaknya ek....

hari ini

Farah Zahid | 18:14 |
hepp..
tak tahu nak taip apa ekceli, huuuu~

kadangkala, idea tu memang ada, tapi kan.......
- 'time management' yang tak berapa nak betul,
akibatnya nak taip entri baru pun tak sempat
- masalah berukbang, yang mana kerap mengganggu aktiviti untuk ber'blogging'

rasa nak tepek foto enchek chenta dalam blog masam-manis ni, tapi..
ehh.. jap..... 'stress' plak jadinya...
macam mana laa foto yang 'vertical' sebelum upload,
masuk dalam entri jadi 'horizontal'..
=___=


Entri Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright Reserved © 2010-2015 musafir-di bumi-Tuhan. Powered by Blogger.