CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

17 November 2011

Siri Pengantin #1 : Sesat

Farah Zahid | 14:47 |
Haaa,
pada bakal pengantin dan convoy majlis kahwin pengantin,
sila baca entri nih, okeyh?
Yea yeah... :D




1. Diskusi keluarga
- jangan lupa face-to-face berbincang dengan ahli keluarga yang terlibat dan yang akan mengiringi korang *bakal pengantin* ke majlis korang
- make sure diorang tahu kejadian apa yang akan berlaku sepanjang majlis korang

2. Jadualkan trip
- diorang yang ikut rombongan ke majlis korang kena prepare untuk trip, paling lambat 2 hari seminggu sebelum kejadian korang diijabkabul
- kalau boleh, bagi nota kaki catatan atau reminder berkenaan waktu trip, tarikh, alamat lengkap, dan lain-lain yang penting

3. Limit jumlah kenderaan
- lebih bagus kongsi-kongsikong share-share treller kenderaan sewaktu trip ke majlis
- jimat kos untuk isi minyak, duit hantaran duit tol, di samping boleh bersembang together-gether dan bergelak suka-suki dalam kenderaan tersebut


4. Penanda kenderaan
- ni contohnya letak ribbon kat aerial kereta memasing, atau tepek sticker Adidas majlis kahwin korang, atau bawak banner yang ada gambar pengantin dan letak kat bonet kereta
- senang nak beza, kalo kata ada sebijik dua treller kereta 'missing in action', tak turut serta dalam convoy reramai tuh, at least ada trademark special macam ribbon atau sticker tu

5. Sharp on time
- tepati masa, kalau cakap jam 1000 kena ada kat stesen minyak sekian-sekian tempat, ahli convoy mesti dah ready kat situ
- rombongan pihak pengantin pun jangan ikut suka-suki sendiri tak tepati masa

6. Survey landmark
- survey landmark, area dan jalan menuju ke rumah pengantin, ingat landmark area tertentu supaya mudah dan tak 'menyesatkan' convoy ke majlis kahwin pengantin



7. Lakar peta jalan
- jangan lupa lakar peta minda peta jalan ke lokasi rumah pengantin, sebab tak semua area ahli convoy dapat saling 'calling-calling' bila ada yang tersesat atau MIA

8. Kesesuaian waktu
- sila pilih tarikh dan waktu yang sesuai untuk trip, jangan tunggu 'peak hour' baru nak gerak dari rumah korang
- kalau lokasi rumah pengantin area kampung, pekan, desa atau senang cerita luar bandar, waktu trip mungkin tak jadi problem sangat



#sumber : Pesona Pengantin/Dis2011

0 kata-kata indah:

Post a Comment

terima kasih sebab sudi komen di entri ini,
sila datang lagi untuk memberi komen.

(^o^)

Entri Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright Reserved © 2010-2015 musafir-di bumi-Tuhan. Powered by Blogger.