CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

21 December 2011

keras hati

Farah Zahid | 12:31 |

keras hati?
hati keras?
mana-manalah.
aku, seperti itulah,
kau nak cakap macam mana lagi?

ye, aku keras hati,
tapi tidak selalunya begitu,
dan takkan selamanya macam itu.

aku harap kau boleh faham,
dan cuba untuk faham walau kau tak faham sebenarnya.

tahniah,
dan juga terima kasih kepada orang itu,
sebab sudi di sisi aku,
dan mencuba untuk fahami hati keras ini.

terima kasih...

08 December 2011

Majlis kahwin

Farah Zahid | 18:33 |
sumber KadKahwin
serius.
bukan main-main.

sana, sini,
kenduri segala,
tapi maaf, aku tak dapat hadir,
atas alasan tak punya kesempatan dan lokasi yang amat jauh,
cuma tumpang gembira untuk pasangan pengantin,
dengan doa selamat berbahagia hingga akhir hayat.

tak lupa juga, doakan untuk aku dan future hubby...


aYaz :
berkira-kira untuk masa depan

30 November 2011

sedapnya..... coklat

Farah Zahid | 20:49 |
Van Houten vs Vochelle

nyum, nyum...
coklat, 2 bar lagi tuh...
mana satu yang nak dimakan dulu ek..
>.<

i wish....

Farah Zahid | 15:44 |

24 November 2011

Bila hati rindu menikah

Farah Zahid | 16:13 |

buku saya, weee ~


Dan tiap-tiap jenis Kami ciptakan berpasangan, supaya kamu mengingati kekuasaan Kami,
-surah az-Zaariyat : 51

Nikah adalah sebahagian daripada sunahku. Siapa yang tidak suka kepada sunahku, dia tidak termasuk dalam golonganku.
-diriwayatkan oleh al-Bukhari

Mana-mana wanita yang meninggal dunia ketika berada dalam keredhaan suaminya, wanita itu akan masuk syurga.
-diriwayatkan oleh Ibnu Majjah & at-Tirmizi

Pernikahan :
  • penghargaan yang tinggi dari Allah swt
  • iman yang sempurna semakin sempurna
  • menghilangkan keresahan hati
  • menjauhkan diri daripada maksiat
  • bahagia hati mencari rezeki

Kahwinkanlah orang yang masih sendirian antara kamu. Sesungguhnya Allah akan memperbaiki akhlak mereka, meluaskan rezeki mereka dan menambah keluhuran mereka.

  • Yakinlah, bahwa rezeki Allah itu ada di mana-mana, usah takut miskin hanya kerana pernikahan.
  • Belum ada pasangan yang sesuai? Ingat, semakin tinggi harapan yang kita letak pada sesuatu perkara, semakin sulit kita mencapainya. Jika belum mendapat jodoh seperti yang diinginkan, mungkin diri belum menjadi seperti orang yang diharapkan.

Banyak lebah mendatangi bunga yang kurang harum kerana banyaknya madu yang dimiliki bunga,
tidak sedikit lebah yang meninggalkan bunga harum kerana sedikit madunya.
Ramai lelaki tampan tertarik dan terpesona dengan wanita yang kurang cantik kerana memiliki hati yang cantik,
tidak sedikit pula perempuan cantik ditinggalkan oleh lelaki kerana busuk hatinya.
Kecantikan sejati bukan pada wajah yang cantik, tetapi cantik dalam hati;
oleh itu cantikkan hatimu supaya dicintai dan dirindukan oleh semua orang.

Wanita itu dinikahi kerana 4 perkara, iaitu kecantikannya, kekayaannya, keturunannya dan agamanya. Nikahi wanita yang taat beragama Islam, nescaya kamu beruntung.
-diriwayatkan oleh al-Bukhari, Muslim, Abu Daud, an-Nasa'i & Ibnu Majjah

Siapa yang menikahi wanita dengan niat menjaga pandangan mata, memelihara kemaluan dan menjalin tali silaturrahim, Allah pasti memberkati pasangan suami isteri itu
-diriwayatkan oleh at-Tabrani


*sumber : Apabila Hati Rindu Bernikah (PTS Millenia)

17 November 2011

Siri Pengantin #1 : Sesat

Farah Zahid | 14:47 |
Haaa,
pada bakal pengantin dan convoy majlis kahwin pengantin,
sila baca entri nih, okeyh?
Yea yeah... :D


14 November 2011

Kisah 11.11.11

Farah Zahid | 12:55 |

11.11.11
angka yang ditunggu,
didamba ramai manusia,
banyak kisah di sebaliknya....

11.11.11
hari kelahiran ibu terchenta,
semoga dipanjangkan usia,
dimurahkan rezeki olehNya,
sentiasa berbahagia bersama suami tercinta,
dan bersama keluarga  tersayang,
sayang emak....

11.11.11
kisah lain,
bila satu perasaan,
 tak tergambarkan,
tak terluahkan oleh lisan,
sekadar dirasai hati...
oh Tuhan,
sesungguhnya aku amat bersyukur,
atas apa yang telah Kau anugerahkan,
mudah-mudahan aku sentiasa menjadi hambaMu yang bersyukur...

11.11.11
seperti tarikh 10.10.10,
berlaku juga tragedi hitam,
sesungguhnya Tuhan itu Maha Mengetahui apa yang tak diketahui para hambaNya..
Subhanallah Maha Suci Rabb yang Khaliq..

07 November 2011

Diari 3 hari

Farah Zahid | 21:46 |
view dari atas jambatan kat muar
05.11.2011 :
- keluar rumah seawal jam 0800, menuju ke tempat menunggu bas
- jam 0930 ada kat sg.nibong
- jam 1000 bergerak meninggalkan stesen bas butterworth
- ETA bas xpress kat batu pahat ~ 8 jam
- jam 1815 ada kat jambatan muo
- jam 1845 gerak ke batu pahat
- jam 1950 bas selamat sampai kat stesen bas batu pahat
# mak abah adik2 dah mula risau
# en.zul plak dah menunggu lama kat stesen bas B.P
oh, rasa bersalahnya.. T_T )
- jam 2035 selamat sampai rumah
( dihantar balik oleh en.zul )

*****************************************************************************

big apple, nyum2...
en.zul makan donut...

06.11.2011 :
- bangun pagi, menyiapkan tugasan di dapur
- jam 1015 makanan siap untuk dihidangkan
- santai bersama ahli keluarga, sambil menanti kehadiran tetamu
- jam 1345 tetamu ( en.zul la tu orangnya ) sampai kat rumah
- jam 1430 beraya ke rumah mak saudara en.zul
- jam 1530 menuju ke bandar, destinasi BP Mall
# keluar dengan adik no 7 sebagai bodyguard
# kat BP Mall cuma nak beli hadiah besday untuk emak tersayang
# belanja adik2 dengan Big Apple
- jam 1830 selamat sampai rumah

*****************************************************************************

tiket bas xpress KKKL BP-Penang
07.11.2011 :
- jam 0850 keluar dari rumah menuju ke stesen bas
- jam 0945 bas meninggalkan batu pahat
- jam 1400 bas berhenti rehat di slim river
- jam 1730 melepasi tol juru
- jam 1830 sampai kat stesen bas sg.nibong
# mintak tolong kawan sekerja hantar balik rumah
- sampai rumah sewa jam 1905
Published with Blogger-droid v1.7.4

05 November 2011

Bila-tak-sihat

Farah Zahid | 01:10 |

tak terkata,
tak terluahkan...
tapi bukan mustahil umum dapat ketahuinya,
pandangan insan itu berbeza dari tiap satunya..

oke,
ini yang jadi bila serba-serbi tak sihat..
*sigh*
Published with Blogger-droid v1.7.4

30 October 2011

Penghujung oktober

Farah Zahid | 16:51 |
ni haaa...
balik-balik pasal hantu, tak habis-habis..
apa nak jadi entah...
*sigh*


kalau tengok, lebih banyak yang search pasal hantu..
tapi ada la yang bagus kot, search doa bangun tidur.. *thumbs-up*
selain tu, ada jugak yang search pasal jalan raya (?), tak paham...
tak ketinggalan, gambar yang mantap pun termasuk dalam list,
perghh.. tak bleh blah... *mueheheheee...*
paling last, hibiscus peronda (?),
apa benda alahnya tu...??
nak try google lah lepas nih.. ekekeke...


aYaz :
tak sabar tunggu 05/11/2011, yeeeeee...

21 October 2011

15102011@Tambun

Farah Zahid | 22:37 |
kami berlima @McD Tambun

kat pelamin, amik berkat, ehehe...

candid macam nih..

ini terlebih candid, uhuhu...

pasangan pengantin

idayu dan suaminya, bad

dari sisi

nampak seri pengantin di muka.. ekeke..

suap-suap jap.. :)

bersama pengantin
*oww.. muka memasing nampak berminyak..*

sebelum berangkat balik Penang, sempat lagi ber'posing'

ngehehehe....

ber'posing' lagi..

07 October 2011

Hari yang berlalu

Farah Zahid | 21:26 |


hari ni berlalu pergi,
pada kadar yang agak lambat ...
+_+

terkadang rasa macam rugi,
kadang-kadang macam berbaloi,
apakah ?


selamat menjalani hari
sabtu,
ahad,
isnin,
selasa,
rabu,
khamis,
jumaat,
dan hari-hari yang mendatang ...


aYaz :
merepek-meraban-tahap-dewa



29 September 2011

Koleksi android

Farah Zahid | 00:56 |




foto2 dari screen capture android untuk dikongsi..
^o^

aYaz :
aishh, macam sebak tiba2..
Published with Blogger-droid v1.7.4

24 September 2011

alam mimpi vs alam nyata

Farah Zahid | 17:13 |

akhir2 ni, acapkali bermimpi.
mimpi yang samada sekadar mainan tidur,
atau yang memberi sebarang petunjuk. *hakikat, aku bukan insan sempurna*



daratan. pulau. jeti. air laut yang jernih.
orang sekeliling. pasaraya.
emak. abah. budak kecil.
orang yang pernah aku sayangi suatu masa dulu.


wallahu'alam.


aYaz :
ada mimpi yang orang sebutnya 'Deja-vu'..

23 September 2011

selesai akhirnya

Farah Zahid | 01:32 |
berlalu sudah dua tarikh penting,
bermakna selesailah proses annual stocktake untuk store,
proses yang bakal menentukan bonus untuk pekerja setia,
wawawaw...

aku?
pengsan kejap,
sebab dua tarikh (20-21 sept 11) aku bekerja full, tapi dapat claim OT, yeah yeah!
walaupun agak rushing dan pening, namun happening,
sebab staff2 yang ada jadi pemeriah suasana..

aYaz :
berjumpa abg DGS yang kacak,
di alam mimpi dan alam nyata.
Published with Blogger-droid v1.7.4

18 September 2011

tarikh penting

Farah Zahid | 23:56 |

tak sabar tunggu dua tarikh penting ni,
20 dan 21 september,
yang mana akan menentukan masa depan.....

aYaz :
berapa percent agaknya untuk bonus?
Published with Blogger-droid v1.7.4

15 September 2011

maaf

Farah Zahid | 14:12 |

maaf,
maafkan saya,
saya banyak buat salah dan silap,
tapi saya bodoh masa tu,
dah lama baru tersedar,
maafkan saya.

11 September 2011

Bersabarlah

Farah Zahid | 12:54 |

Masalah, dugaan, onak duri,
sinonim dalam hidup umat manusia,
tak ada yang akan lari dari semua itu.
Tuhan maha adil,
Dia menguji tiap makhluk,
untuk lihat performance sekaliannya.
Bersabarlah duhai hati dan jiwa yang kerdil,
insyaallah pasti berjaya.


*entri ini sekadar tulisan peribadi,
tidak melibatkan mana-mana pihak.
Published with Blogger-droid v1.7.4

08 September 2011

Memilikimu

Farah Zahid | 19:18 |

dirimu umpama perwira,
rupamu memikat hati dan jiwa,
membikin hatiku tergoda..



miahahah..
dah tak ada kerja apa aku neh?

aYaz :
try post entri via android
Published with Blogger-droid v1.7.4

02 September 2011

Syawal 1432H #1

Farah Zahid | 18:52 |
antara koleksi peribadi sempena Syawal.


kami bersama sepupu ayahanda
bersama si Hariz~

candid camera!
cheeeeeeeeesee ... :)
model tahun 2011, Hariz~

31 August 2011

aidilfitri 1432H

Farah Zahid | 02:00 |
Ramadhan berbaki beberapa hari,
Syawal si purnama baru bakal membuka tirai,
mohon ampun dan maaf atas kekhilafan segala,
selama wujudnya masam-manis di alam maya.




aYaz :
- akan berada di Puncak Alam, Selangor pada 1st aidilfitri
- bakal berada di Mersing, Johor pada aidilfitri seterusnya
- balik Penang pada 03092011
~InsyaAllah~

25 August 2011

menjelang lebaran

Farah Zahid | 21:37 |
kanan.
tetiba nak buat entri mula dari kanan.
nasib baik bukan tulisan jawi. 

sebenarnya,
tak ada apa sangat,
sekadar nak berkongsi,
beberapa foto menjelang Syawal.

gulungan kulit popia sebelum dipotong - kuih popia gulung
biskut badam crunchy
masa window shopping kat BP Mall
* terasa nak booking sebiji.. >.< *
dapat rembat satu handbag, yeay..
^o^
duit raya, ada isi kot?
yang ini limited edition punya.. hohoho..

082011/aYaz/hakcipta terpelihara.

23 August 2011

Antara kesedihan dan kegembiraan

Farah Zahid | 14:30 |
Imbas kembali.

"Tak ada guna kalau puasa tapi tak solat,"

Betul,
itu hakikat.

Perhatikan,
sekeliling dan diri sendiri.
Sempurnakah?

Kadang-kadang,
manusia itu ALPA,
bukan orang lain, tapi diri sendiri juga.

I.N.G.A.T,
muhasabah diri,
kembali, insaf.

Astaghfirullah al'azim.....


aYaz :
Ramadhan bakal melabuhkan tirai, Syawal pula semakin menghampiri,
apakah kita sedih atau gembira?

17 August 2011

tujuhbelas-ramadhan

Farah Zahid | 09:58 |
Alhamdulillah...
masih dipanjangkan hayat sehingga ke hari ini,
dapat berpuasa 16 hari bulan Ramadhan tahun ini.


Ada apa dengan 17 ?

  1. Peristiwa Perang Badar ( pagi Jumaat, 17 Ramadhan 2H )
  2. Nuzul al-Quran
    1. Ahli Sunnah wal Jamaah menerima bahawa al-Qur'an diturunkan pada malam Jumaat, 17 Ramadhan
    2. Jumhur ulama bersepakat bahawa nuzul Al-Quran berlaku sebanyak dua peringkat
      • Peringkat pertama : al-Quran turun sekaligus dari Luh Mahfuz ke Baitul Izzah (langit dunia) pada malam al-Qadar
      • Peringkat kedua : al-Quran diturunkan secara beransur-ansur dari Baitul Izzah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibril selama 23 tahun di mana pada 17 Ramadhan, surah pertama iaitu surah al-Alaq diturunkan

Wallahu'alam, ini sekadar berkongsi. Segala kekurangan, mohon dimaafkan.



aYaz :
buat check-list, nnt malam berangkat balik johor ..

09 August 2011

sendirian berhad

Farah Zahid | 19:37 |
hari ini :-
- cuti
- bersendirian
- mengadap lappy dan meng'online'kan diri
- memasak juadah berbuka
- bubur nasi dan telur masak merah







aYaz :
selamat menjalani ibadah puasa Ramadhan 1432H

Entri Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright Reserved © 2010-2015 musafir-di bumi-Tuhan. Powered by Blogger.