CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

15 October 2010

Kembalilah...

Farah Zahid | 16:29 |
Aku masih kat sini ya,
aku tak ke mane-mane,
jangan risau,
hahahah...




Isu ni yang aku nak share cket ngan korang.
Dikatakan para perantau dipanggil balik,
untuk menabur bakti, mengerah tenaga dan membanting tulang demi Malaysia oh tanah air..
Menteri kita laa yang panggil, sebab menjelang 2020 nanti,
~ 3.2 juta keje kosong akan wujud kat Malaysia ni.
Ramai betul warganegara kite yang bekeje kat luar negara ek, sampai kena panggil balik.
Sebagai contoh, kat Australia (sebab Menteri tu ada kat negara kanggaru),
kedapatan 23k students Malaysia study kat Australia - 8k kat Victoria.
Rakyat negara kite banyaknya kat sane bekeje sebagai ejen hartanah dan lecturer.
Ada jugak remaja yang dah abes study, yang main muzik kat negara kanggaru tu.

Dikatakan lagi bahawa kat negara kita ni,
80% tenaga keje kat sini (modal insan) hanya berkelulusan SPM je.
Negara kite sebenarnya mengalami kekurangan tenaga keje yang berkemahiran tinggi dan professional yang agak kritikal.
Jadi, korang jangan nak bermuram durja, gundah gulana ataupun nak naik hangin, mengamuk tak tentu pasal bila pekeja Indonesia datang cari keje kat tanah air korang (Malaysia tak lain tak bukan..),
sebab diorang yang datang cari keje, cari rezeki, yang mengisi keje kosong kat negara kite ni,
adalah lebih mahir berbanding tenaga keje kite, yang hanya berkelulusan dan lepasan SPM.
aku highlight kan ye, diorang lebih mahir.....
Ini kerana tenaga keje mereka berkemahiran tinggi, malah sistem pendidikan vokasionalnya lebih maju jika korang nak bandingkan dengan tanah air sendiri.
(bukan nak provoke atau condemn sesape...okeh?)

Lain2nya aku tak dan nak taip kat sini,
aku sekadar summarize kan ape yang dicetak kat akhbar utusan tu.
Pada aku, memang elok laa kan,
memberi sumbangan kat negara sendiri, berbanding pendatang luar yang keje kat sini.
Sape laa korang kalo korang tak lahir kat Malaysia yang bertuah ni..
camne nasib korang kalo tak lahir kat tanah air tercinta ni...
sape lagi yang nak berbangga ngan negara sendiri kalo bukan korang-korang dan korang,
yang lahir, membesar, belajar kat Malaysia ni...
(tolak tepi pada sape2 yang tak lahir kat sini dan yang seangkatan dengannya..)

Thinking, thinking and thinking.
Full stop.


p/s :
menanti turn aku untuk berkhidmat kepada tanah air sendiri

12 comments:

  1. entoh la.. aku tak kerja lagi.. muahaha

    ReplyDelete
  2. @hamzah ian
    hahakk..
    diam2 sudah....
    :p

    ReplyDelete
  3. haha..nk keje..nk keje..nk balek..nk tido..nk makan free..

    panggil perantau ke panggil org asing suh keje kat sni..murah la katekan kan..ahaks!

    ReplyDelete
  4. usually diowang pikir gaji gak. even kat ngra sendiri byk jwtn kosongpon..gaji xmemuaskan, xjadi gak. pe kte tingkatkan tahap kemhiran dalam negara sendiri. skrgpon byk je siswazah takde keje. huhu

    ReplyDelete
  5. pergh bukak2 kuar lagu bunga..layannnn..hehe

    ReplyDelete
  6. @orang-orang
    yeke?
    flying kick kot?
    har har har..

    ReplyDelete
  7. @- koroe -
    ramai perantau luar merantau kat tanah air kite ni..
    dah mcm bukan tmpt sndri..
    huu~

    ReplyDelete
  8. @beLLa
    hmm..logik gak..
    sbb gaji minimum ditetapkan..
    sistem vokasional kat negara kite harus dipertingkatkan,
    supaya rakyat dpt skill lebih advanced...

    ReplyDelete
  9. @Nadia
    ehe..layan frenzy.fm..
    ^.^

    ReplyDelete

terima kasih sebab sudi komen di entri ini,
sila datang lagi untuk memberi komen.

(^o^)

Entri Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright Reserved © 2010-2015 musafir-di bumi-Tuhan. Powered by Blogger.