CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

21 October 2010

Hantu Melayu?

Farah Zahid | 06:24 | |



'eh, ada ke hantu melayu?'
'abes, orang cina, india, takde hantu ke?'

Jawapannya mudah aje,
sebab orang melayu sering mengangkat cerita pasal hantu,
maka hantu lebih dikenali dalam masyarakat melayu,
walaupun hakikatnya hantu tu tak masuk dictionary agama islam,
melainkan dipanggil makhluk halus seperti jin, iblis dan syaitan.
Juga dikaitkan hantu ini dengan waktu malam, lagi-lagi malam jumaat...
dan digambarkan wujud dalam bentuk perempuan atau menyerupai perempuan.
(hek, asek2 perempuan, takde ke hantu lelaki?)

Kalo nak dibuat list hantu-hantu ni, rase2 banyak,
tapi aku akan cuba list kan mane yang biase disebut-sebut dalam masyarakat melayu,
beserta gambar.
(tak tahu la realitinya rupa mereka ni camne..)

1- Pontianak / kuntilanak

Pontianak dikatakan berasal dari perempuan yang mati bersalin.
Mungkinkah sama pontianak ngan langsuir?

2- Toyol

Toyol dibela untuk motif mencuri.
Beliau dikatakan menyerupai kanak-kanak kecil dan berperangai macam bocah cilik.

3- Pocong / Hantu bungkus

Juga dikenali sebagai hantu punjut / hantu pocong,
(makhluk yang berbentuk seperti mayat yang dibungkus dengan kain kafan).
Beliau dikatakan suka mengusik orang yang lemah semangat dan bergerak dengan meloncat atau bergolek.


4- Langsuir

Makhluk halus penghisap darah,
dipercayai merasuk mangsa dan menghisap darah mangsa secara perlahan-lahan sampai mati.
Ada jugak yang cakap langsuir asalnya wanita yang mati masa bersalin.

5- Hantu penanggal / Balan-balan

Dirujuk sebagai perempuan yang menuntut ilmu hitam,
mampu menceraikan kepala dengan badan beliau,
kepala beliau mampu terbang dengan tali perut terurai-urai.
dan dipercayai suka akan darah perempuan yang bersalin.

6- Jerangkung 
(takde gambar, cuba imagine kan)
Dikatakan dipelihara untuk menganiaya orang lain.
Makhluk halus ini yang dipelihara dipanggil saka.


13 comments:

  1. nak imagine cam maner muke hantu jerangkung..antara semua hantu2 tuh kan..mane paling kuat? hehehe

    ReplyDelete
  2. malam jumaat hantu ramai?

    bukan malam jumaat 2 org duk sibuk buat anak ke? (bagi yang da kawen la) tu sebab ramai hantu kot, hantu keluar nak skodeng..hahaha

    ReplyDelete
  3. aihh...
    tak0t arh tg0k gambo die..
    *tapi tetap bace smpai abis*

    ^.^
    errr.. gambo pontianak tuh cm betul jer..
    betul ke tu :-s

    ReplyDelete
  4. lagi...pelesit, hantu galah dll..kalo ada lagi update yek..ngehh..

    ReplyDelete
  5. kenapa hantu mesti pompuan ?? sebab hantu kena rambut panjang , baru seram...

    Entri terbaru -> Teknik Blogwalking Bijaksana Part 1

    ReplyDelete
  6. @Jelly Beku
    jerangkung tu mcm hantu raye kot?
    err,tak tahu laa mane yg kuat..
    hehe..

    ReplyDelete
  7. @orang-orang
    komen yg panaz,
    har har har..

    ReplyDelete
  8. @suffer8zine
    nak masukkn jugak,
    tapi gmbar tade,tak besh..
    huu~

    ReplyDelete
  9. @♥ciK-t0ge ♥
    pontianak?
    tak tahu la real ke tak..

    ReplyDelete
  10. @Jejaka Terhangat
    macam2 nak masukkan,
    tp ade yg tade foto..
    kang letak banyak2,
    ade yg tak tido malam...

    :p

    ReplyDelete
  11. @paan
    ade gak lelaki yg rambut panjang?
    tak masuk list ke?
    hahaha...

    ReplyDelete

terima kasih sebab sudi komen di entri ini,
sila datang lagi untuk memberi komen.

(^o^)

Entri Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright Reserved © 2010-2015 musafir-di bumi-Tuhan. Powered by Blogger.