CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

22 September 2010

Kain pelikat Kain batik

Farah Zahid | 01:03 |


kain pelikat - kredit pada uncle google

kain batik - juga kredit pada uncle google



Nape aku kuarkan topik nih?
sebab aku rase macam dah tak ramai yang gune dua2 kain ni,
tak kire ar lelaki or pempuan..
Aku suke tengok kaum Adam yang pakai kain pelikat, kemas dan ensem je diorang,
macam pokcik2, cik abang yang gi masjid, surau, or lepak2 kat umah saje2..
(bukan skodeng orang, cume ni dari pemerhatian aku pada orang terdekat aku, hek..)
Aku jugak suke tengok kaum Hawa yang memakai kain batik,
nampak chumey dan ayu je, heee....
macam mokcik2 dan cik kak yang pakai kain batik kat dalam umah..
Aku memang selesa tengok diorang pakai kain pelikat or kain batik..
dan aku bangga ngan orang2 yang masih pakai.
(aku pakai jugak, tapi kain batik je..)

Pengalaman aku kire2 7 tahun lepas....
Aku penah pakai kain pelikat mase kat asrama zaman kat maktab dulu,
ade ar 1 ketika ni, aku jenjalan, tawaf aras dan blok aspuri.
Diorang yang terserempak ngan aku mase aku jenjalan tu, terkejut..
Hak hak hak..sebab diorang ingat ade budak aspura yang masuk aspuri.
Sekali aku masuk bilik kawan aku, dia pun terkejut cume tak kena heart attack je,
sebab ingat budak lelaki mane serbu bilik dia, kah kah kah...
ehe, merapu jap tetibe...


Actually, banyak guna kain2 nih selain dipakai camtu saje, antaranye :

1. Kain buaian
Haa, yang ni memang klasik la, sebab dari zaman aku kecik2 dulu, aku penah gak la tido dalam buai yang menggunakan kain pelikat or kain batik sebagai alas, tapi tak lama pun gune.
Zaman adik2 aku pun ade gak gune camni, tapi jap2 aje la, rate2 tido atas tilam je yang mudah..
Sekarang ni mane ade dah baby tido dalam buaian yang gune kain2 ni, sume gune buai spring atau buai auto jek, yang pakai alas macam jaring2 tuh.

2. Kendong anak
Bab ni, zaman dulu2 aje yang gune kain2 ni untuk kendong anak, sebab orang dolu2 keje kampung, keje bendang, keje kebun, so anak2 yang masih baby, diorang bawak same.
Kalo sekarang, aku tak pasti plak masih ade lagi atau tak.

3. Hadiah or cenderahati
Biase2 atok2 atau nenek yang wat camni, diorang ade banyak kain pelikat dan kain batik dalam koleksi diorang, tak tergune plak, pasal tu la diorang bagi aje kat anak cucu yang ade. Sekarang aku ta tau la plak, ade lagi ke pemberian yang camni.

4. Kain basahan
Aha, aku sure, sekarang tade dah yang gune kain pelikat or kain batik as kain basahan mase mandi, kalo ade pun aku kire amat laa sikit jumlahnye, tapi aku ta tau la, kalo korang2 reader sume memang mempraktikkan turun-temurun..hik hik....

5. Kain tutup jenazah
Err...yang ni biasenye kain batik lepas (kain batik yang belum dijahit) yang digunakan untuk menutup jenazah,
aku sure korang selalu tengok situasi camni samada kat cite2, filem2 kat TV or kat alam realitinye apabile sedara-mara or orang terdekat meninggal dunia.




p/s :
sekarang pakai pyjamas je, mudah kot?

6 comments:

  1. x bape minat pkai kain lor. rs cam... ntah la. itu ikut minat masing2 kan? haha.
    yea, Mika bukan gadis ayu. bukan tomboy jugak. Mika brda di tgh2. xDD

    ReplyDelete
  2. aku semayang je pakai kain...kalo x memang xpakai..pasal kalo aku tido pakai kain..nescaya kain tu akan berada di bawah katil aku bile bangun sok pagi...

    ReplyDelete
  3. @~Mika Darkness~
    hihi...
    masing2 la kan..
    ade org x selesa..
    ^.^

    ReplyDelete
  4. @HaNTwO
    erkk..
    ganasnye tdo..
    hik,xpe..
    aku tahu,lelaki slalu tdo pakai boxer je,hek hek....

    :p

    ReplyDelete
  5. weiii hang intai aku tido ke?? mane tau ni??? huhuhuhu aku dicabul!!!

    ReplyDelete
  6. @HaNTwO
    uppss...
    hak hak hak....

    (pakwe2 aku pnh ckp yg diorg tdo pakai boxer..ngeng3...)

    ReplyDelete

terima kasih sebab sudi komen di entri ini,
sila datang lagi untuk memberi komen.

(^o^)

Entri Popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright Reserved © 2010-2015 musafir-di bumi-Tuhan. Powered by Blogger.